Ugrás a főmenüre.

Borváros – Budafok alatt

Jelentős, háromszázmillió forintos EU-s pályázat elnyerésével nagy borászati, turisztikai fejlesztés részese lesz Budafok. A helyi pincészetek, vállalkozók és az önkormányzat összefogásával elnyert támogatás révén tovább növekednek a kerületrész borászati, idegenforgalmi lehetőségei.

bk_lead.jpgA XXII. kerület északi része már eddig is birtokolta „A szőlő és bor városa” címet, és részben kihasználta azokat az előnyöket, amelyek a körülbelül 120 kilométer hosszú föld alatti pincerendszerből adódtak. Most a Záborszky pince lesz a fejlesztés kiindulópontja, amely otthont ad a legkülönbözőbb borászati és kulturális attrakcióknak. A tervekről Szabolcs Attila polgármester és Feledy Balázs, a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. Kerület Kultúrájáért Alapítvány elnöke számolt be az Urbitális majális helyi, május 8-ai eseményeivel egy időben. Feledy Balázs elmondta, hogy elsősorban a kerületben élő képzőművészeknek szeretnének több kiállítási lehetőséget biztosítani, de sor kerülhet más kortárs képzőművészek alkotásainak bemutatására is. A Záborszky pincében – a pályázat bemutatásával együtt – kiállítást is megnyitott Feledy Balázs. Az eseményen az is elhangzott, hogy a fejlesztés eredményeként, a pincesorról lejutást kívánnak biztosítani a Duna-partra, ahol hajóállomás is szolgálhatja majd a kirándulók kényelmét.

bk_pincegazdasag.jpgA borváros áttekinthető megismerése érdekében Borhegy Klasztert kívánnak létrehozni a pályázat kiteljesedésén tevékenykedők. Erről és Budafok borászatának, sörgyárának és pezsgőkészítésének hagyományairól Diebel Dietrich tartott vetített képes bemutatót. A klaszter a tervek szerint jól szolgálja majd a borturisztikai koncepciót: az EU által támogatott szövetségi jellegű szervezet a társult tagok közös céljainak elérésére létrehozott közös képviselet lesz.

A projekt egyik legfontosabb eleme a borutca lesz, amely bemutatja Magyarország egyes borvidékeit; fontos része lesz ennek a szőlőhegyi kápolna is. A pályázat eredményeként megalakítják majd a szőlészet-borászat, valamint a hajóépítés eszközeit bemutató múzeumot, és nem marad el az egész országban egyedülálló pestiskápolna és az egykori barlanglakás megismertetése sem.

N. Á.

Borok Burgenlandból - Reggel pia, este pia, ettől nő az entrópia II.

Bámulatos, mennyire keveset tudunk az osztrák borokról. A tény közlése, hogy az osztrák borászat nagy, hogy ma jelentősebb és ismertebb, mint a miénk, pláne, hogy vörösborban is elképesztő minőségeket tud felmutatni, mindig az őszinte meglepetés kifejezését csalja honfitársaink arcára. (Kábé, mint ama tény közlése valamely napnyugati egyeddel, hogy Magyarországon bort készítenek? Really?! Ne mondja!... Magyarországon bort?...)tovább...