Ugrás a főmenüre.

Pátyi Pincenapok

Pátyi civilek és a kultúra helyi szervezői kívánják megmutatni értékeiket a Budapesttől csak 18 kilométerre levő településen, ahol háromnapos, június 19-éig, vasárnap estig tartó rendezvénysorozatot tartanak. Az idei Pátyi Pincenapokon felnőtt- és gyerekprogramokkal is várják az ideérkezőket.

logo.jpgA pátyi borosgazdák – akik közül sokan a Budakörnyéki Bokultúra Egyesület tagjai – szeretnék feléleszteni a régi időket, amikor nagy volt a bortermelés a vidéken. Ennek a filoxéra vetett véget, a pincék viszont megmaradtak, és terület része az Etyek-Budai Borvidéknek. Száznál is több jó, rossz állapotban levő borospince maradt meg a településen, ezek közül úgy kéttucatnyi azoknak a száma, amelyeket használni is lehet. A pátyi gazdák még májusban mutatták meg közös kezdeményezésük lehetőségeit, a 100-150 éves építményeket, amelyek közül néhányat felújítottak az utóbbi időben. A májusi Pátyi Pince-hegyi Járás során a 900 négyszögölön gazdálkodó Déberling Zsoltnak az alsó pincesoron lévő kis pincéjétől a felső pincesor végéig járták be a helyiek és a vendégek a kis – hegybe vájt – építményeket; bizonyítva, hogy alkalmas a terület arra, hogy felkeltse a kirándulni vágyó borszerető emberek érdeklődését. Az egyesületnél alelnöki tisztét betöltő Déberling Zsoltnál először az Olaszrizlinget, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos házasítást kóstolták az emberek. Nála a szőlő kétharmada fehér, és csak egyharmada kék, ami jellemző az egész Pince-hegyen.

Hasonló a helyzet Ritecz Jánosnál, aki az 1820-es években épített pincéjét újította fel. A harmadik éve szüretelő mérnök-gazda jegyezte meg, hogy a századforduló környékén itt levakolták a belső felületeket, és ezzel lefojtották a szellőzést, penészedést okoztak. A sóskúti, illetve pátyi mészkőből rakott pince lélegző köveit itt ő szabadította ki, visszaállította az eredeti klímát. Ritecz 2004 óta borklubot is vezet. Jöttek hozzá érdeklődők, segíteni szándékozók, akiket ő arra biztatott, jussanak szőlőhöz, akkor lesz dolguk elég. Nála is van Sauvignon Blanc, és ő is készített rosé cuvée-t, mégpedig Cabernet és Merlot házasításával. Azon kevesek közé tartozik, aki palackozással is foglalkozik, és úgy adja át a bort – barátainak. Vértes Vilmosnál Etyeki Pinot Noir, Gyöngyösi Cabernet Sauvignon, Etyeki Chardonnay állt a polcon, utóbbiból a palackozott 2009-es batonázst kapott.

A felső pincesoron az élete nagy részét asztalosmunkával töltő, és még csak 30 éve borászkodó Döme Béla sem kereskedik a borokkal; családja, barátai élvezik munkája gyümölcsének levét. Nála fordul a kocka: borai kétharmad része vörös (Otelló, Kékfrankos, Oportó, Zweigelt), de azért a tavalyi 12-13 hektóban van Furmintja, és Csopaki Olaszrizlingje is. Szeitz Zsolt sajtjaira, pálinkáira lehet büszke, míg a bölcsész diplomával rendelkező Bednár Brigitta egyebek mellett a 2009 Mézeshegyi cuvée-re, amely a Cserszegi Fűszeres és a Muscat Ottonel házasításából született. Prése 1856-ban készült; Polgár István népművész, Bednár Brigitta ük-nagyapja keze munkája, amit megörökölt a mostani tulajdonos. Itt van még a közelben Holczer Attila és Székely Lajos pincéje is, rajtuk kívül Juhász Károly, Simon István, az elnök Gábor Ákos, továbbá Kerék Tibor, Krajczár Miklós is partner a helyi borkultúra felélesztésében. Bármelyikükhöz érdemes benézniük az arra járóknak, akik szombaton és vasárnap egyebek mellett kiállítás-megnyitó, gospel koncert, táncház, kézműves foglalkozás, pincefutás, hagyományőrző bemutató és számtalan gyerekprogram részesei lehetnek.

További információ: http://www.patyipincenapok.hu

Nagy Ákos

 

Borok Burgenlandból - Reggel pia, este pia, ettől nő az entrópia II.

Bámulatos, mennyire keveset tudunk az osztrák borokról. A tény közlése, hogy az osztrák borászat nagy, hogy ma jelentősebb és ismertebb, mint a miénk, pláne, hogy vörösborban is elképesztő minőségeket tud felmutatni, mindig az őszinte meglepetés kifejezését csalja honfitársaink arcára. (Kábé, mint ama tény közlése valamely napnyugati egyeddel, hogy Magyarországon bort készítenek? Really?! Ne mondja!... Magyarországon bort?...)tovább...