Ugrás a főmenüre.

Primus inter pálesz

Illusztris helyen, a budai várban található Királyi Borok Házában, annak is középkori pincerendszerében mutatta be legújabb termékeit a fiatal társaság, a Spiritus Primus.

Alma, birs, meggy és aszútörköly volt a sorrendje a párlatoknak. A nagyon is gyakorlatias esemény bővelkedett elvi tényezőkben. Az amúgy jobbára pénzügyi szakemberekből alkotott válogatott – szinte csak barátokból álló – társaság mielőtt belevágott volna a vállalkozásba egy sor olyan elvet fektetett le, amelyet, ha következetesen betart, azzal nemcsak az üzlet, hanem leginkább a fogyasztó nyer. alma.jpg

Hagyományosan magyar gyümölcsfajtákból dolgoznak, azoknak is csak a legkiválóbb minőségű alapanyagait használják fel; gyorsan dolgozzák fel, hogy elkerüljék a nemkívánatos oxidációs, kémiai-mikrobiológiai folyamatokat a betárolás, feldolgozás, cefrézés és erjedés során.

A szemlélethez járuljon egy idézet a cégfilozófiából: „Hiszünk abban, hogy a magyar termőföld egyedülálló érték, földünk kincse és pótolhatatlan, él, mint szüleink öröksége és gyermekeink jussa, egyedi és semmivel össze nem hasonlítható. Sírja generációk sorának és táptalaja gyermekeink újabb és újabb generációinak. Enni ad és enni kér. Óv és védelmet remél. Ritka gazdagságú és ritka érzékenységű is. Felelősséget és szeretetet érzünk iránta. Mindent megteszünk, hogy kedvét lelje bennünk.”

A gyakorlatnak természetesen legalább ugyanakkora szerepe van a társaságon belül, hiszen valamennyi tulajdonos megszerezte azt az OKJ-s vizsgát, amellyel pálinkafőző-mesteri címhez lehet jutni. 

A szakértő tulajok által elsőként felkínált almapálinka a Primus 07-es családjába tartozók közül, a leginkább könnyed, gyümölcsös illatú párlata. fozo.jpgA hasáb alakú üvegbe palackozott, kimondottan fiatalos formatervezés nyomait magán viselő termék a könnyebben fogyasztható italok közé tartozik; rétessel együtt kóstolva tovább növeli élvezeti értékét.  A szintén 2009-es évjáratú birspálinka, amelynek alapanyaga a konstantinápolyi birs, már sokkal határozottabb, karakteresebb, ráadásul az olívabogyós pástétomhoz kitűnően társult. A meggy a simulékonyabb jellegűek közé tartozik; a lazacos ételekhez kitűnően passzoló ital. Igazán férfiasan karakteresnek bizonyult az aszútörköly pálinka, amely erősen magán viseli nemcsak a párlatkészítők, de a borász keze munkáját is; többféle borkorcsolya is jól megy hozzá. A visszakóstolás után megindult fantázia jó irányba torzította el a régi római szólást, amelyek jól illenek a kecskeméti központú cég párlataira: – Primus inter pálesz!

 Nagy Ákos

 

Borok Burgenlandból - Reggel pia, este pia, ettől nő az entrópia II.

Bámulatos, mennyire keveset tudunk az osztrák borokról. A tény közlése, hogy az osztrák borászat nagy, hogy ma jelentősebb és ismertebb, mint a miénk, pláne, hogy vörösborban is elképesztő minőségeket tud felmutatni, mindig az őszinte meglepetés kifejezését csalja honfitársaink arcára. (Kábé, mint ama tény közlése valamely napnyugati egyeddel, hogy Magyarországon bort készítenek? Really?! Ne mondja!... Magyarországon bort?...)tovább...