Ugrás a főmenüre.

Szekszárdi Szüreti Napok

2010. szeptember 16–19.
Garay János, Babits Mihály és Baka István – a legismertebbeket említve – szülővárosa, Tolna megye székhelye, az ország egyetlen német színházának otthona, a kékfrankos és a bikavér hazája.

IX. Pius pápa Liszt Ferenctől kapott rendszeresen a csodás nedűből, amiről Őszentsége így nyilatkozott: „... ez a szekszárdi bor tartja fenn egészségemet és ép kedélyemet.”

szszn_plakat.jpgA belföldön és külföldön egyre híresebb borünnep tavaly már huszonkét helyszínen hetvenöt kulturális eseményt kínált. Száznégy népművész és iparművész árulta portékáit. Negyvenhét hazai és határon túli hagyományőrző együttes ezerkilencszázhuszonhat tagja vonult fel, nagy tetszést aratva.

Ezek a statisztikai adatok nem mutatják a sok nevetést, a vidámságot. Nem szólnak arról, hogy hány embernek maradt tátva a szája azt a borkutat megpillantván, amiből sosem fogy el a jófajta szekszárdi vörös. Nem lehet megtudni belőle, hogy milyen izgalommal készülnek a Szüret Szépére benevező leányok a megmérettetésre. Csak a helyszínen lehet megkóstolni a sülteket, a bütykös kalácsot, a sárközi és a sváb konyha ízeit. Csak itt hallható a Muslinca kórus, melynek tagjai közt múzeumigazgató és képviselő is megtalálható. Aki erre jár, az tapasztalja, hogy a fesztivál kiállításokkal, előadásokkal is kedveskedik a szakértőbb közönségnek. A legkisebb szakemberek pedig vidámparkban tesztelhetik a játékokat és a szülők türelmét. A rendezvény alatt találkoznak a régi és újabb ismerősök, mert aki megígéri, hogy ide visszatér, az valóban vissza is jön a programok, a hangulat és a barátságos emberek miatt. Amiről meg csak egy-egy esküvői meghívó tanúskodik: szerelmek is szövődnek, van, hogy országokon átívelő. Azt mondják, egyetlen tájegység bora sem olyan vágyfokozó, mint a szekszárdié… Szerintem érdemes egy próbát tenni. Vagy többet. Az esti zenés produkciókat hallgatva, csillagot is választhatunk magunknak; az már csak rajtunk múlik, hogy égit vagy földit-e.

Szekszárd tárt karokkal vár minden kellemes élményekre vágyó látogatót.

V. G. Beáta

 

Borok Burgenlandból - Reggel pia, este pia, ettől nő az entrópia II.

Bámulatos, mennyire keveset tudunk az osztrák borokról. A tény közlése, hogy az osztrák borászat nagy, hogy ma jelentősebb és ismertebb, mint a miénk, pláne, hogy vörösborban is elképesztő minőségeket tud felmutatni, mindig az őszinte meglepetés kifejezését csalja honfitársaink arcára. (Kábé, mint ama tény közlése valamely napnyugati egyeddel, hogy Magyarországon bort készítenek? Really?! Ne mondja!... Magyarországon bort?...)tovább...